Kiropraktik

Kiropraktik er en manuel behandlingsform (ordet kiropraktik stammer fra græsk og betyder ”at udføre med hænderne”). Den blev udviklet i det 19. århundrede som en metode til at vedligeholde sundhed og behandle ændret funktion i nerver, muskler og led samt deres efterfølgende effekt på kroppen.

Kiropraktik fokuserer på nedsat bevægelighed især i rygraden og dennes effekt på nervesystemet og hele kroppen. Den kiropraktiske behandling har til formål at maksimere bevægelighed og optimere nervesystemets funktion og derigennem muliggøre uhindret kommunikation mellem hjernen og alle kroppens organer.

Nedsat bevægelighed mellem 2 ryghvirvler medfører, at hele ryggen mister sin normale bevægelighed. Dette kan føre til stivhed, muskelspændinger, smerte og nedsat præstationsevne.

Kiropraktik involverer også undersøgelse og behandling af kroppens øvrige led, således at hele kroppen gennemgås og alle spændninger løsnes.

Behandlingen

Før den kiropraktiske behandling bliver hele rygraden og lemmerne undersøgt for at identificere nedsat bevægelighed i kroppens individuelle led. Hvis nedsat bevægelighed erkendes, vil det pågældende led blive behandlet kiropraktisk (justeret).

Rygradens led bliver justeret ved hjælp af behandlerens hænder i form af et blidt, hurtigt og meget præcist tryk placeret i forhold til leddene mellem de involverede ryghvirvler.

Kiropraktik behandler ikke knogler, som er hoppet ud eller er gået af led. Leddene bliver heller ikke flyttet rundt eller banket på plads.

Kiropraktik er en meget præcis og blid behandlingsform. Målet er at korrigere nedsat bevægelighed i rygrad og øvrige led for at påvirke nervesystemet positivt. Behandlingen overstrækker ikke ligamenter (støttesener) og ledkapsler; behandleren arbejder inden for de normale anatomiske grænser i såvel leddene som deres støttende strukturer.